Marit med kraftfullt kroppsspråk

Hender det at du er verdens navle?

Her en dag hadde jeg lunsjpause med fire andre personer. Praten gikk og etter hvert utviklet det seg en diskusjon mellom to i gruppen. Det ble litt vanskelig, de var uenige, hadde forskjellig syn på en spesifikk sak. Har du opplevd det: Du sitter og lytter, ubehaget ditt øker, du synes den ene parten er urimelig mot den andre. Skal du blande deg inn? Skal du gå et annet sted?

Her er det jeg gjorde: Jeg kom med et følelsesladet utbrudd som var en slags støtteerklæring til den jeg opplevde som den «svake parten», og så gikk jeg.

Etterpå: Jeg hadde vondt i magen, tankene strømmet rundt i hodet mitt, jeg var overbevist om at jeg hadde avslørt meg som en idiot en gang for alle. Nå snakker de sikkert om hvor tullete jeg er. Kanskje utbruddet mitt bare gjorde alt verre! Kanskje de forteller det til andre kolleger etter lunsj: Nå skal du høre hva hun der Marit gjorde i dag…….. Hun er jo helt irrasjonell!

Oi,oi – etter en stund gikk det opp for meg. dette var et sterkt angrep av verdens-navle-viruset: Alle forstår og er opptatt av hvor dum/ tåpelig inkompetent/ overfølsom jeg er. Det psykologiske immunforsvaret mitt sliter – hvor er vitaminene mine??!!

Aktive tankevirus har 3 kjennetegn skriver Hanne Brorson:

De roper aldri om nåtiden
De lager stress i kroppen
De forsyner seg av selvbildet mitt

Hodet mitt forsto at jeg var under angrep, men følelsen i kroppen var elendig. Trangen til å gjemme meg var sterk. Så før hodet mitt kunne tenke klart og ha nytte av psykologiske vitaminer så trengte jeg noe annet for å få nesa over vannet og motet skrudd opp et par hakk:

Et kraftfullt kroppsspråk!

Din egen kroppsholdning og ditt kroppsspråk påvirker kjemien inni din egen hjerne! Fiffig eller hva?

Marit med kraftfullt kroppsspråk

Så jeg gikk over gulvet (der ingen så meg!), rettet ryggen, løftet haken, strakk armene ut og også over hodet.

Jeg gjorde meg stor!

Når jeg føler at jeg dummer meg ut og blir skamfull – da kan jeg fort krype litt sammen, se ned, holde armene inntil kroppen, runde ryggen – kort sagt jeg gjør meg mindre. Og vet du hva? Det gjør alt verre.

Stresshormonene i hjernen min  øker, og godfølelsehormonene minker.

Og hva skjer når jeg gjør meg større? Det blir faktisk omvendt. Stresshormonene går ned og godfølelsehormonene øker. Merkbar forskjell kan måles etter bare 2 minutter. Dette synes jeg er helt fantastisk kunnskap, og den er nokså ny.

Jeg har lært dette av Sosialpsykologen Amy Cuddy, se hennes TED-foredrag her og av David Hamilton, se hans bok her

Og det hjalp!

Jeg følte meg litt bedre og kunne tenke klarere. Aha: det var verdens-navle-virus på gang! se boken Tankevirus her. Klart alle rundt meg var mest opptatt av det jeg hadde sagt og gjort. Det var det viktigste for alle hele resten av dagen! Vel, tror jeg virkelig at det er sant? Hvor sannsynlig er det? Og tror jeg virkelig at alle som var der vil synes at jeg er dum eller håpløs og vil miste respekten for meg og helst ikke samarbeide med meg i fremtiden? (verdens-navle-viruset trekker ofte med seg katastrofe-viruset: Nå har jeg ødelagt alt!) Mnja, njo – vel – det er kanskje å trekke det litt langt.

Her var det at A og D-vitaminene kom strømmende inn heldigvis. A-vitaminene hjelper meg til å Avsløre hva det er virusene vil ha meg til å tro på, og D-vitaminene hjelper meg til å diskutere med meg selv (eller en jeg stoler på): Hvordan vet jeg at dette er sant? Hvor sannsynlig er det? Finnes det andre muligheter enn den verste som viruset vil ha meg til å tro på?

Til slutt måtte jeg faktisk smile: Så ille var det jo ikke. Det var ikke spesielt klokt eller gjennomtenkt det jeg sa, men jeg er ikke SÅ viktig! Folk har andre ting å tenke på også. Kanskje et par av dem tenkte at det var da svært til utbrudd da… Jeg tenker jo også tanker om andre uten at det betyr at jeg dømmer dem nord og ned til evig tid. Dessuten sier jeg ganske kloke ting og bidrar positivt ganske ofte også.

Magen min ble roligere og jeg følte meg bedre med verden og meg selv.

Det tok litt tid og litt jobb

Øvelse gjør mester – det går lettere med en del trening

Neste gang skal jeg fortelle mer om kraften i kroppsspråket – Følg med!

Legg igjen et kommentar