Eldre mann klør seg i hodet

Hva er DIN indre alder?

Da min far var 86 år gammel ble han spurt om hvor gammel han følte seg inni seg. Da kom det et lurt smil og svaret var: «Som 18 år omtrent!» Det var rart å høre ham si det, fordi vi rundt ham var opptatt av alt han ikke orket eller greide lenger. Men inni seg følte han seg som 18!

Han syntes det var merkelig og skuffende at kroppen ikke ville være med slik som før. En gang sa han noe slikt som: Nei, hvem hadde trodd at det skulle gå sånn?! Og da mente han igjen den fysiske svekkelsen. Min far var en rimelig klok mann og han var ikke dement heller. Likevel var han overrasket!

Jeg kjenner meg litt igjen i dette: Jeg skvetter noen ganger når jeg får øye på meg selv i et butikkvindu: Hvem er den dama der! Kan det virkelig være meg? Gang på gang må jeg erkjenne og godta at forandringene skjer med meg også, ikke bare med de andre. Jeg kan faktisk kjenne at jeg også kan bli litt fornærmet på livet, som kan gjøre dette mot meg. Litt pinlig å tilstå dette, men, men…….

Eldre mann klør seg i hodet

Vi kjenner jo til at huden, håret og kroppen endrer seg med årene. Men å ha kunnskap om noe, og virkelig erkjenne at noe er sant og ta det inn over seg, det er ofte to helt forskjellige ting.

Fakta om å bli eldre

  • Det er sant at muskelstyrken svinner hen hvis vi ikke trener, og det er styrketrening som gjelder her, det er ikke nok å gå tur.
  • Det er også sant at mange av oss, men ikke alle, takler stress dårligere når vi kommer opp i alder, mange merker forskjellen når de kommer litt over 70. Stresset varer lenger, det er mer krevende å roe seg ned etter påkjenninger. (flere fakta om stress kommer)
  • Vi er også mer utsatt for en rekke sykdommer med økende alder. Samtidig er det interessant at flere også holder seg friske lenger enn før. Dette ser ut til å ha sterk sammenheng med livsstil, selv om genene våre nok også spiller inn.
  • Det er sant at optimister lever lenger og har bedre helse enn pessimister. Urettferdig kanskje, men sant
  • Det gjelder å finne arenaer for lek uansett alder. Lek kan være både dans og kryssord, treskjæring og fjelltur – alt som gir deg glede, som ikke er plikt og som gir deg mersmak. (dette kommer det mer om)

Livets lotto

Når vi nærmer oss 80 blir vi mer utsatt for det jeg kaller livets lotteri: Uansett livsstil så kan du plutselig få hjerneblødning, blodpropp, eller en begynnende demenssykdom. Ikke rettferdig, men fakta.

Kan vi finne balansen?

Jeg tror det er nyttig å se dette med å bli eldre som at vi stadig må finne balansen på nytt. Hver og en av oss må finne vår egen balanse, og den må vi akseptere og justere med alder og helse.

Her kommer noen hverdagseksempler:

  • Gjør hva du kan for å holde deg i form, men det er ikke lurt å ha som mål at du skal kjenne deg og se ut som 40.
  • Vær forfengelig. Bruk en bra frisør jevnlig og forny garderoben litt hvert år, selv om du har fullt brukbare klær og sko i skapet. (Gi videre via Fretex eller andre) Samtidig er det fint å unngå en stil som kan virke krampaktig ung.
  • Still gjerne opp for venner, barn og barnebarn, du har jo tid, men øv deg på å si nei når du trenger å si nei. Ja, du kan få litt dårlig samvittighet, men du slipper å bli den lett bitre personen som «ingen tar hensyn til»
  • Ta livet litt mer med ro hvis det kjennes godt og riktig, men ikke bli sittende foran TVen i timevis hver dag. Ingen har godt av det, uansett alder!
  • Følg med i hva som skjer i ditt nærmiljø og i verden, men unngå å havne i klagegrøfta over hvor forferdelig alt er blitt, og hvor mye bedre alt var før!

 

Fremover kommer det mer, blant annet inspirert av to kloke svenske damer som heter Åsa Nilsonne og Anna Kåver. Det handler om forskjellen mellom å akseptere og å resignere. Og det handler om å være til stede i eget liv, her og nå.

 

2 Responses

Legg igjen et kommentar