Tankekart: må, bør, kan, vil

Utsettelser – hva er det jeg driver med!

Denne bloggeren har hatt tungt for det i høst. Tungt for å komme i gang igjen etter sommerens fridager.

Først er det spennende jobboppdrag som må prioriteres, så er det sesongskifte og ting som må gjøres i og rundt hus og hjem, så er det så fint høstvær at jeg må jo bruke tid ute, til tur og soppleting og bærplukking, og nå må snart vinterhjulene på bilen, og nå er det bare to måneder til jul!

Slik går dagene og jeg greier å dytte skriving til bloggen nedover på lista av stadig nye grunner.

Vi har lært et fint ord fra engelsk for ikke så lenge siden: Prokrastinere heter det visst, dette med å utsette, gå rundt seg selv, skyve foran seg.

Rare greier er det uansett: Det er bare EN grunn til at jeg driver denne bloggen – og det er at jeg VIL det! Og enda så driver jeg med å utsette. Jeg tenker nokså ofte at det er gode grunner til å undre seg over menneskene – vi er noen rare dyr, for jeg tror ikke jeg er alene…

Hva kan det være som har rammet meg da? Det er noe gammelkjent med å utsette ting for meg. Jeg har oftest gjort ting i siste liten i mye av livet mitt. Da jeg var student stormleste jeg de siste to ukene før eksamener, og satt oppe om natten den siste uken før store innleveringer. I dag mener jeg oppriktig at skippertak også er en arbeidsmetode! Den har både fordeler og ulemper den også, men det er mange som synes den bare bør fordømmes. Det er jeg ikke enig i.

Med årene har jeg blitt bedre på å komme i gang tidligere med viktige oppgaver, spesielt ting jeg gjør for betalende oppdragsgivere. Det har med å være profesjonell å gjøre. Det greier jeg fint!

I hverdagen er det mye mer variabelt, og det hender jeg gremmes over mine prioriteringer – var det virkelig dette jeg brukte denne dagen til??!! Da dukker det opp en del tankevirus som får meg til å føle meg nokså mislykket. Da må jeg øve meg litt til på å ta hull på de tankene med noen mer positive vrier. (se tankevirus) En ting er jeg sikker på: Selvpisking hjelper ikke! Å fortelle meg selv at jeg er dum eller håpløs hjelper ikke!

Her er et slags kart som hjelper meg til å sortere når jeg roter meg bort:

Tankekart: må, bør, kan, vil

Er dette noe jeg virkelig?

Overraskende mye passer IKKE inn i denne boksen. Jeg MÅ betale regninger, jeg MÅ sørge for mat og drikke, lys og varme og en del praktiske og økonomiske ting i livet mitt.

Jeg MÅ ikke finne meg i å bli behandlet dårlig, men jeg kan velge å tåle det en stund fra en dement slektning. Jeg MÅ ikke stille opp for alt og alle som vil ha en bit av meg og min tid, men jeg noen ganger VIL jeg kanskje strekke meg litt ekstra.

Ofte er det BØR-boksen som blir for dominerende. Alt det jeg synes jeg bør gjøre, bør ta meg tid til, burde ha orden på, burde gjøre oftere eller med større letthet. Denne boksen er nyttig og spennende å sortere. Er dette noe jeg virkelig MÅ? Er det helt nødvendig? Er dette noe jeg VIL, eller vil jeg egentlig ikke, bare føler at jeg burde likevel? Er dette noe jeg KAN? Er det mulig for meg å gjøre dette akkurat nå i livet mitt? Er det du selv eller noen andre som vil at du skal gjøre noe, eller som mener at du bør fordi du kan? Det er mye vi kan gjøre som vi slett ikke vil.

Å skrive har mange ting ved seg som gjør at jeg gruegleder meg. Det er moro å tenke høyt og formidle erfaring og helst litt kunnskap, det er ekkelt å lure på om det blir bra nok, tydelig nok – om dette er interessant for flere enn meg.

Jeg har kommet frem til en del ting som hjelper:

  • Holde fast ved at dette skal være gøy – elementet av lek må være med – jeg kan, men ikke
  • Minne meg selv på alle de gode grunnene til at jeg ønsker å gjøre dette – huske at jeg kan og vil
  • Være snill med meg selv – legge bort perfeksjonismekravene – jeg bør egentlig ingenting
  • Utfordre tankevirusene med: Hva er det verste som kan skje?

Og det hjelper! Her er jammen et nytt innlegg snart ferdig J

Hvordan er det med deg? Sloss du med trangen til å utsette? Hva hjelper deg? Hvis det er noe du kan og vil!

 

4 Responses

  1. Inge jan thorsen

    Jeg synes knappene er en fin hjelper til å tenke gjennom dette.
    Litt systematikk i slike valg eller virderinger kan være nyttig. Dette skal jeg lagre og reflektere over..

Legg igjen et kommentar