Virusangrep på tankene – hjelp!

 

Virus er det mye av. Denne vinteren og våren har det vært mange virus som har gjort oss syke på forskjellige vis. Immunforsvaret får kjørt seg skikkelig når virusene angriper, og er det for svakt, da blir vi syke.

I dag skal jeg begynne å fortelle om Tankevirus. Tankene våre blir nemlig angrepet av slike hver eneste dag! Heldigvis har vi også et psykologisk immunforsvar, og det kan vi jobbe med å styrke og gjøre mer effektivt.

Marit med boken Tankevirus av Hanne H. Brorson

 

Psykolog Hanne H. Brorson har skrevet en super liten bok som heter Tankevirus. Hun har gjort en oversettelsesjobb – fra innviklede psykologiske begreper til et enkelt språk som det er mye lettere for deg og meg å bruke i hverdagen. Jeg synes bildet med tankevirus, psykologisk immunforsvar og psykologiske vitaminer er genialt! Håper du liker det også. Anbefaling: Les boken! Ca 50 små sider med kunnskap og gjenkjennelse.

Fakta fra boken: 95% av oss tenker hver eneste dag tanker som kan kalles paranoide (noen er ute etter meg), depressive, angstfulle, suicidale eller tvangspregede. Hvordan kan det ha seg at ikke flere av oss er psykiatriske pasienter? Hanne Brorson sier at forklaringen er ganske enkel: Alle har skrullete tanker, men ikke alle tror på dem! Skrullete tanker gir seg ofte ut for å være til å tro på, og tankevirus handler om hvordan vi kan avsløre dem når vi blir fristet til å tro de er sanne.

En Tankevirus er en tanke som i virkeligheten ikke stemmer, eller er svært lite sannsynlig at stemmer, men som på et vis høres troverdig ut.

Alle-har-skrullete

Vær-perfekt-viruset

er et av de vanligste, det sniker seg inn overalt: Det forteller deg om alt du BURDE eller SKULLE ha gjort, sagt, tenkt, og alt du MÅ få gjort, ihvertfall fra i morgen!

I dag sitter jeg her på hjemmekontoret mitt og kjenner at vær-perfekt-tankene trenger seg på: Jeg burde ha kommet i gang med å skrive dette innlegget mye tidligere i dag. Jeg skulle allerede i går ha planlagt denne dagen mye bedre. Jeg må bli ryddigere og mer strukturert fra og med i morgen! Disse tankene stikker og gir meg ganske ubehagelige følelser: Jeg er ikke flink nok, jeg kommer aldri til å lykkes med denne bloggen når jeg holder på sånn. Det kan fort balle på seg og klumpen i magen kan vokse seg stor.

Hvordan kan jeg vite om det er tankevirus som herjer med meg? Eller er dette egentlig helt rimelige krav til meg selv som jeg bare har godt av å høre?

Hvordan vet jeg hva som er virus?

Aktive tankevirus har 3 kjennetegn skriver Hanne Brorson:

  1. De roper aldri om nåtiden
  2. De lager stress i kroppen
  3. De forsyner seg av selvbildet mitt

Dette stemmer jammen godt med mine vær-perfekt-tanker i dag. De får meg til å gruble over fortiden: Det jeg ikke gjorde i går eller tidligere i dag. De hopper helt over at nå, akkurat NÅ, sitter jeg faktisk her og skriver dette blogginnlegget.

Den ekle følelsen i mellomgulvet og de litt høyere skuldrene er tegn på stress. Kroppen vet nemlig ikke forskjell på nåtid, fortid og fremtid. Når jeg bekymrer meg for hvordan det skal gå med meg fordi jeg ikke gjør alt akkurat slik en del av meg synes jeg burde, eller grubler over hvorfor jeg ikke får strukturert meg bedre, da reagerer kroppen med en stressreaksjon. De følelsene det gir kan ta mye av min oppmerksomhet, og da kan jeg føle meg enda mer uggen og tro enda mer på at nå har jeg ødelagt ALT, IGJEN.

Psykologiske vitaminer

Heldigvis har jeg tyvtrent litt på å kaste innpå noen psykologiske vitaminer, og starter med A-vitamin. A-vitamin er Avsløringsvitaminet. Kan jeg stole på at tankene om at jeg er håpløs og ikke god nok og ikke kommer til å få til noen ting, er sanne? Eller er de tegn på virusinfeksjon?

Jeg sjekker de tre punktene over, og finner fort at tankene hopper over NÅ. Og i virkeligheten er det bare NÅ jeg kan påvirke eller gjøre noe med. Når jeg minner meg selv på at NÅ skriver jeg faktisk, selv om det kanskje ikke blir perfekt, men jeg skriver, da kjenner jeg at jeg føler meg litt bedre.

Er det sant at jeg er for lite strukturert til å lykkes? Sannheten er at jeg alltid har vært sånn, og jeg har faktisk lykkes med ganske mye! Når jeg ser nøye etter så er jeg strukturert innimellom også, men ikke hele tiden og ikke på alt. Det finnes et A2-vitamin også. Det et et Aksepteringsvitamin. Nå er jeg over 60 – kanskje på tide å akseptere noen av mine særegenheter? Erkjenne at det fungerer å være slik også – men perfekt er det ikke!

Vær-perfekt-viruset ser ut til å spre seg voldsomt i våre dager. Vi strever med å oppfylle utrolig mange krav samtidig. Hjelper det oss å kreve så mye av oss selv? Møter du dette viruset i ditt liv?

Flere virus og flere vitaminer kommer i nye innlegg. Følg med!

 

Legg igjen et kommentar